Thursday, May 3, 2012

MAKANAN TERBAIK UNTUK KESIHATAN

KISMIS

Kismis atau dipanggil Raisin dalam bahasa Inggeris atau Zabib dalam bahasa Arab. Nama saintifik bagi kismis ialah Vitus Vinifera.

Sabda Rasulullah SAW,
“Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan, menghilangkan lendir, menyihatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.”

Kismis sebenarnya berasal daripada buah anggur yang menjalani proses penyahidratan sama ada menggunakan matahari atau menggunakan ketuhar. Terdapat beberapa jenis kismis yang popular seperti sultana, malaga, monukka dan muscat. Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula iaitu separuh daripadanya ialah fruktosa manakala separuh lagi glukosa. Kismis sangat tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot. 


Adakah kismis membahayakan kesihatan? Kismis mengandungi kadar gula yang tinggi tetapi gula fruktosa ialah gula semula jadi yang dipanggil gula ringkas dan mudah diproses untuk menjadi tenaga. 

Khasiat Kismis:

i. Menguatkan minda, mengubati penyakit lupa dan mencerdaskan minda.

“Sesiapa yang ingin menghafal Hadith hendaklah ia kerap memakan anggur kering” -    Imam Zuhdi.
Gula ringkas dalam kismis telah dikenal pasti dapat meningkatkan daya pemikiran otak. Hal ini kerana otak memerlukan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak untuk berfungsi dengan baik dan kismis dapat menyediakan keperluan gula ringkas dalam kuantiti yang banyak dan cepat. 

ii. Antioksida.
Kajian mendapati fenol yang terdapat dalam kismis adalah antara sumber yang membolehkannya dikategorikan sebagai antioksida. Antioksida melindungi tubuh daripada radikal bebas selain menjaga kesihatan kulit. 

iii. Gigi sihat.
Penelitian Christine D. Wu dari Universiti Illinois, Chicago, Amerika Syarikat mendapati kismis mengandungi antioksidan yang dapat melawan bakteria penyebab kerosakan gigi dan gusi. Antara antioksidan itu ialah Asid Oleanolic, Oleanolic Aldehyde, Betulin, Asid Betulin dan 5-(Hydroxymethyl)-2-Furfural. Kismis tidak menyebabkan kaviti dan penyakit gusi, bahkan mempromosi gigi yang sihat kerana mengandungi Asid Oleanolik. Asid ini sangat efektif dalam membunuh bakteria. 

iv. Mencerahkan mata

v. Membersihkan hati

vi. Khasiat-khasiat lain


Nabi Muhammad SAW bersabda:
Barang siapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan ditimpa penyakit kecuali kematian”. Insya-Allah. 

Menurut Pakar Pemakanan dari sebuah hospital swasta, Tan Yen Sing mengatakan bahawa kajian juga mendapati kismis yang kaya dengan Potassium dan rendah dalam Sodium membantu mengurangkan tekanan darah tinggi

Malah, khasiat daripada kismis juga boleh mengurangkan risiko strok dan melemahkan perkembangan penyakit-penyakit organ dalam badan

Selain itu juga, kismis mengandungi Fiber dan Asid Tartaric yang baik untuk kesihatan tulang dalam badan anda. 

Katanya, kismis mempunyai banyak khasiat pemakanan, serat, antioksidan, vitamin dan Kalium yang merupakan nutrien penting untuk badan. 

Beliau juga menafikan memakan kismis akan membuatkan anda gemuk. Ia adalah mitos. Hal ini adalah kerana, manis yang ada pada kismis ialah manis buah-buahan yang asli. 

Justifikasinya, kismis merupakan salah satu alternatif makanan yang wajar dijadikan santapan harian. Ayuh! Jom ramai-ramai makan kismis. 

No comments:

Post a Comment